Povijest kluba

Na inicijativu profesora Rudolfa Levaka, jednog od utemeljitelja rukometnog športa u općini Samobor, 5.travnja 1959 godine održana je utemeljivačka skupština Rukometnog kluba “Rudar”. Utemeljitelji i ujedno prvi igrači bili su Janko Turinski, Drago Koščica, Ivan Papeš, Josip Skendrović, Franjo Štengl, Mirko Cvetković, Stjepan Cvetković, Zvonimir Papeš, Mijo Hofer, Josip Fresl, Krešo Domin, Janko Fresl, Alojz Čančar, Marjan Fresl, Stjepan Prosoli, Janko Načkar, Marjan Fabeković, Alojz Cvetkivić, Branko Mađarić, Alojz Fresl, Antun Šujster i Ivan Kozjan.

2_13-M.-Sujster-RK-Rudar

Krajem 1960. godine klub je već zauzeo drugo mjesto u općini Samobor, a o entuzijazmu koji je vladao među igračima najbolje govori podatak da su igrači na sve utakmice dolazili biciklima.Već sljedeće godine postali su prvaci općine, što su ponovili 1963. i 1965. Tijekom 1966. sudjelovali su u općinskom prvenstvu s dvije momčadi. Prva momčad ponovo je postala prvak općine bez ijednog poraza, što je ponovila i u 1967., te ušla u zagrebačku zonu.

Sljedeće godine formirana je i kadetska ekipa, pa Rukometni klub “Rudar” nije morao strahovati za podmladak. Tijekom 1970. godine, zbog spriječenosti Zdravka Malića, ulogu trenera je preuzeo Slavko Bambir. 1972. “Rudar” je postao prvak Zagrebačke zone i ušao u viši stupanj natjecanja – regiju Sjever. Iste godine za trenera je došao Branko Klišanin. Napokon je te jeseni provedena u život stara ideja, osnovana je ženska ekipa “Rudara”, a prve igračice su bile: Marija Škiljan, Dragica Kuhtić, Dubravka Štibohar, Verica Koščica, Zdenka Fresl, Ivanka Fresl, Anica Fresl, Marina Štengl, Ljiljana Fabeković i Stanka Fresl. Sve su to tada još učenice osnovne škole, mlade djevojke bez igračkog iskustva, ali su ove pionirke ženskog rukometa u Rudama svojim elanom i borbenošću, svojom ljubavlju prema sportu, ispisale novu, lijepu stranicu u analima kluba i mjesta.

U proljeće 1973. godine postignut je još jedan radni uspjeh, načinjene su tribine uz igralište. 1974. Rukometni klub “Rudar” osvojio je četvrto mjesto u regiji, a Alojz Cvetković je po drugi put bio najbolji strijelac regije.

Pod vodstvom trenera Josipa Šojata, 1982. jedna od najboljih generacija RK “Rudara” opet je u prilici za ulazak u Drugu ligu ali u međusobnom ogledu s ekipom Dubrovnika je prekratka za dva gola.

Krajem jeseni 1984. godine klub je ponovno nastupao u kvalifikacijama za popunu Druge lige u bivšoj državi. I nadalje su se nizali uspjesi “Rudara”. Na kvalifikacijama za popunu Jedinstvene republičke lige, održanima u Samoboru 1989.godine, “Rudar” je zauzeo 2. mjesto i kvalificirao se u Jedinstvenu republičku ligu. Trener momčadi bio je Vlado Štajnkler, a predsjednik Josip Ban. U istom stupnju natjecanja RK “Rudar” nastupao je i u sezoni 1989/90. i 1990/91.

Početkom Domovinskog rata nisu se odvijala organizirana ligaška natjecanja tako da je RK “Rudar” prestao s radom do proljeća 1992. godine kada opet počinju ligaška natjecanja, a RK “Rudar” se natječe u 2. HRL SJEVERNA SKUPINA. Zbog nedostatka igrača i teških financijskih prilika RK “Rudar” istupa iz natjecanja te odlukom HRS biva prebačen u ŽUPANIJSKU LIGU. U natjecateljskoj sezoni 1992 / 93 RK “Rudar” osvaja prvo mjesto u ŽUPANIJSKOJ LIGI te kroz kvalifikacije uspijeva izboriti plasman u 2. HRL SJEVER.

U natjecateljskoj sezoni 1993 / 94 u novom stupnju natjecanja ekipa Rudara osvaja 9. mjesto i provodi smjenu generacije. Naredne godine ekipa Rudara u istom rangu natjecanja osvaja 5. mjesto, konsolidira se i ojačava uprava te potpisuje sponzorski ugovor s Lutrijom Hrvatske te klub mjenja ime u ” RUDAR – LOTO 7″. Dobivanjem glavnog sponzora klub stječe sve uvjete za kvalitetan i organiziran rad sa svim dobnim skupinama pa tako i sa 1. ekipom. U natjecateljskim sezonama 1995 / 96 i 1996 / 97 ekipa “RUDARA” zauzima druga mjesta iza ekipa “VARAŽDIN 47” i “DUBRAVE” kada prva mjesta gubi u zadnjim ligaškim kolima.

Naredne sezone 1997 / 98 ekipa “RUDARA” osvaja 1. mjesto bez ijedne izgubljene utakmice i plasira se u 1. B HRL SJEVER. U novom stupnju natjecanja ekipa “RUDARA” zauzima 7. mjesto, ali uslijed reorganizacije natjecanja gubi status B ligaša i sljedeće sezone nastupa u 2. HRL SREDIŠTE.