Rudarska greblica

(tekst napisala Maja Cvetković)
Dva sloja tijesta te između njih sir pomiješan s orasima ili zelenjem, osnova su slanog kolača koji već godinama u Rude poziva ljude gladne i žedne dobrih specijaliteta i zabave.

Slatka_kuharica_-_rudarska_greblica_01

Nakon nekoliko organiziranih kulturno-umjetničkih druženja, početkom osamdesetih javila se u Rudama ideja za održavanjem ovakve vrste zabave. Vidjevši kako je potreba za jednom takvom manifestacijom više nego velika, tadašnji voditelj zbora Ivica Burić dao je poticaj za pokretanjem kulturno-zabavnog druženja posvećenog izvornom kulinarskom specijalitetu njihovog kraja – rudarskoj greblici.

2008_DRG_SLIKE 086Tako je sve počelo 1985. godine i od tada je prvi vikend u srpnju već godinama rezerviran za druženje uz tanki, slani kolač nadjeven sirom i orasima. Greblica se nekad spravljala ne bi li dala snagu muškarcima koji su se spuštali na naporni rad u rudarska okna. Sada ovaj poseban kulinarski specijalitet iz Ruda već 16 godina u tom mjestu okuplja KUD-ove iz cijele Hrvatske, kao i brojne namjernike željne dobre zabave, ića i pića.