Planinarske staze

Karta planinarskih staza

Karta rudarskog kraja

Rude – Veliki Dol –Oštrc

samoborsko-gorje-ostrcAutobusom do centra Ruda, kod kbr. 272 desno, pa 10 min. Po strmoj asfaltiranoj cesti koja se nastavlja na široki kolni put kojim za 30 min. Dolazimo do Velikog Dola. Do doma na Oštrcu postoje tri markirane staze različitih stupnjeva težine. Staza preko Ptičjeg vrha te Hofmanova staza pružaju prekrasne vidike.

 

 

Planinarski dom Ivica Sudnik na Velikom Dolu (530 m)

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Planinarski dom Ivica Sudnik na Velikom Dolu (530 m) na prijevoju je između Lipovačke i rudarske drage, samo 45 minuta laganog hoda od centra Ruda. Dom je otvoren vikendom, a izletnicima je na raspolaganju i 27 ležajeva. Izgradilo ga je HPD “Japetić” iz Samobora 1963. na temeljima spaljene kuće Ski kluba “Zagreb”.

 

Rude –Nerze –Oštrc

m102_8908Kod kbr. 272 lijevo, pa uz crkvu i groblje asfaltiranom cestom koja iznad kapele sv. Trojstva prelazi u šumski put i stazu markiranu do doma na Oštrcu.

 

 

 

Planinarski dom Željezničar na Oštrcu (691 m)

Planinarski dom Željezničar (691 m) je na planinarski-dom-zeljeznicar_475_0_withoutgrowsjevernoj strani Oštrca (752 m). Sagrađen je na temeljima bivšeg đačkog doma, kojeg je 1936. godine izgradila Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar. Dom je otvoren vikendom, a na noćenje može primiti tridesetak planinara. Od doma se pružaju atraktivni vidici, a u daljini se za lijepih dana posebno lijepo vidi Zagreb s Medvednicom. Dom je udaljen od Velikog Dola 30 minuta hoda.

 

Gornje Rude – Bukovje – Lovački dom Srndać – Preseka – Oštrc

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autobusom do zadnje stanice, pa nakon 50 m lijevo preko mosta. Markiranom stazom kroz livade i šumarke do sela Bukovje, pa kroz bukovu šumu i preko ceste pored kamenoloma do Lovačkog doma Srndać na Poljanicama. Natrag do sela Prekrižje te uzbrdo do Preseke. U domu smo za 30 minuta.

 

 

Gornje Rude – Braslovlje – Oštrc

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Autobusom do zadnje stanice (1 km od centra Ruda), pa šumom do Braslovlja. 1 sat hoda po vrlo strmoj stazi.