Veliki jubilej kluba uveličat će NEXE

0
860

Razgovor s Darijom Gaćom, sportskim direktorom RK Rudar

Darijo Gaća dežurni je operativac u RK Rudar, osoba koja je dugi niz godina involvirana u sve što se događa uz ovaj klub iznimne rukometne tradicije. Nakon prošlogodišnje sezone u kojem se rukometaši iz Ruda ponovno spustili „stepenicu niže“ (ispadanje iz Premijer lige), nekako je bilo i logično da na početku novih borbi za prvenstvene bodove upravo od njega potražimo sve novosti vezane uz klub.

  • Po završetku natjecateljske sezone klub su napustili Martin Vrpoljac, Lovro Gaća, Matej Štajnkler, Tomislav Buhiniček i Mario Mustapić. Martin Vrpoljac i Lovro Gaća su dobili ponude od Premijer ligaša Sesveta i Spačve (Vinkovci) i naravno da im je klub omogućio prelazak u novu sredinu te mogućnost daljnjeg igračkog razvoja. Matej Štajnkler dobio je ponudu od našeg direktnog konkurenta (KTC iz Križevaca), ali uvažavajući sve ono što je Matej tijekom godina dao klubu i njemu smo izišli u susret te omogućili prelazak u redove direktnog rivala. Klub se zahvalio na suradnji Tomislavu Buhiničeku (Spačva) i Mariu Mustapiću (Medveščak) jer smo procijenili da na tim igračkim pozicijama imamo vlastite mlade i perspektivne igrače kojima treba dati priliku za napredak i igračko sazrijevanje kroz igranje u 1. HRL Sjever.

Kako je uspostavljena suradnja s novim trenerom, proslavljenim rukometnim reprezentativcem Zvonimirom Bilićem?

– Kada smo pred dvije godine odlučili da Hrvoje Štibohar preuzme seniorsku momčad, planirali smo da to bude dugoročan projekt u trajanju od 4 do 8 godina, no nakon dvije stresne sezone on se zahvalio na ukazanom povjerenju i odlučio da više ne želi biti trener seniorske momčadi Rudara. Kako je od mog odlaska s klupe seniora (na kojoj sam proveo 6 sezona) prošlo samo dvije godine, odlučili smo da rješenje potražimo angažiranjem stručnjaka sa strane. Obavljeni su razgovori s nekolicinom eminentnih trenerskih i rukometnih imena kojima su prezentirani planovi i ciljevi kluba. „Zajednički jezik“ našli smo s gospodinom Zvonimirom Bilićem, a za njegovog pomoćnika imenovan je Tomislav Brnas, do prošle sezone aktivni igrač s dugogodišnjim stažem u klubu.  

  1. HRL Sjever ove je godine vrlo izjednačena?

– Ove sezone liga je izjednačenija nego prethodnih godina. Po ulaganjima i najavama uoči sezone, ulogu favorita preuzele su momčadi KTC-a i Moslavine, ali ne treba zanemariti starosjedioca u ligi – momčad Osijeka, ambicioznog novajliju (Čakovec) te iskusnu i uvijek neugodnu momčad Vidovca. Prvenstvo će se rješavati na gostovanjima kod uvijek neugodnih i kvalitetnih „domaćinskih“ momčadi (Prelog, Ivanić, Metalac, Dugo Selo, Maksimir Pastela…). Oni koji na tim gostovanjima osvoje više bodova mogu se nadati tituli prvaka. Po rezultatima u dosad odigrana četiri kola najveće brige oko opstanka imat će ekipe Medveščaka i Viro-Virovitice.

Ostvarenim rezultatima u uvodna četiri kola (ostvarene tri pobjede i poraz) načelno možemo biti zadovoljni, ali ostaje žal za ispuštenim bodovima na gostovanju u Dugom Selu gdje smo nekoliko minuta prije kraja utakmice imali vodstvo i sedmerac koji nažalost nismo realizirali, što je domaćin iskoristio i okrenuo utakmicu u svoju korist. Prema dosad prikazanom na terenu to izgleda prilično dobro i Rudari će sigurno biti u vrhu 1. HRL Sjever. Sigurno da je potreban određeni period da se igrači priviknu na zahtjeve koji pred njih postavlja novi trener, ali isto tako i da on upozna njihove mogućnosti

Koji su ciljevi Rudara u ovoj sezoni – ekspresni povratak ili stabilizacija momčadi te formiranje kadra za sljedeću godinu?

U momčadi se nisu dogodili nikakvi potresi da bi se govorilo o stabilizaciji ekipe. I pored gore nabrojanih odlazaka u druge klubove, kod nas ima dovoljno iskusnih igrača koji su proteklih pet godina iskusili sve „čari“ igranja Prve i Premijer lige.

Za ovu natjecateljsku sezonu pred trenera i igrače nije stavljen imperativ ekspresnog povratka u Premijer ligu, ali ako se ukaže prilika sigurno će se napravili sve što je u našoj moći da ponovo zaigramo u društvu najboljih. Cilj je kroz prvenstvene utakmice afirmirati nekolicinu mladih igrača (Maksimilijan Jurić, Petar Karlo Lucević, Fabian Kušić, Matija Kuhar) koji su produkt naše škole i koji bi u budućnosti trebali biti nositelji igre Rudara. Želja nam je kroz kvalitetan rad povećati fond igrača koji mogu uspješno odgovoriti svim zahtjevima što sa sobom nosi Premijer liga.

Rudari su nepresušno vrelo talenata – igrački kadar većinom se crpi iz vlastitog kadra. Kako ste zadovoljni rezultatima mlađih uzrasnih kategorija?

  • Pored izvrsnih rezultata koje je proteklih godina ostvarila seniorska momčad, izuzetno smo ponosni i na ostvarene rezultate mlađih dobnih skupina. U protekle tri godine osvojene su tri medalje (zlato i dvije bronce) na završnicama Prvenstva Hrvatske što je potvrda stručnog i kontinuiranog rada u klubu s mlađim dobnim skupinama. Trenutno u klubu u pet mlađih dobnih skupina trenira preko stotinu dječaka u dobi od 10 do 18 godina čime je osiguran stalan priliv igrača iz vlastitog pogona u prvu momčad. Jedan smo od rijetkih klubova koji je od moguće četiri s tri uzrasne kategorije izborio pravo nastupa na završnici Prvenstva Hrvatske. Rad s mlađim dobnim kategorijama i stvaranje vlastitog igračkog kadra temelj je uspjeha svakog kluba.

Ove godine klub obilježava 60. obljetnicu osnutka pa je tim povodom predviđeno izdavanje prigodne monografije koja će biti promovirana na svečanoj Skupštini kluba 9. studenog 2019. Proslava 60 godina djelovanja bit će obilježena i odigravanjem prijateljske utakmice s momčadi NEXE (Našice) koja je na rasporedu 30. listopada 2019., a prikupljena sredstva bit će namijenjena u humanitarne svrhe.

Igor Matijašić za NAŠ Samobor